Αρτηριακές Παθήσεις

 

 
Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής
 
 
Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής ονομάζεται η παθολογική αύξηση της διαμέτρου ενός αγγείου τουλάχιστον κατά 50%. Η κοιλιακή αορτή ης οποίας η φυσιολογική διάμετρος στον ενήλικα είναι περίπου 2cm ονομάζεται ανευρυσματική όταν η διάμετρος της είναι μεγαλύτερη από 3cm.

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (ΑΚΑ) είναι μια σχετικά συχνή και δυνητικά απειλητική για την ζωή πάθηση. Τα περισσότερα ανευρύσματα ξεκινούν κάτω από τις νεφρικές αρτηρίες και καταλήγουν πάνω από τον διχασμό των λαγονίων. Η πλέον θορυβώδης και τρομακτική επιπλοκή ενός ΑΚΑ είναι η ρήξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο του ασθενούς. Τα ΑΚΑ είναι συνήθως ασυμπτωματικά και ανευρύσκονται σε τυχαίο έλεγχο, μέχρι να αυξηθούν πάρα πολύ σε μέγεθος ή να ραγούν. Όσο μεγαλύτερο είναι το ανεύρυσμα τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα της ρήξης. Η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη εκτίμηση της πιθανότητας ρήξης αποτελούν βασικά εργαλεία για την διαχείριση του ΑΚΑ.
 
 
Ανεύρισμα κοιλιακής αορτής
 
 
 
Παράγοντες κινδύνου : Αυξημένη ηλικία (άνω των 65), κληρονομικότητα, ανδρικό φύλο (λευκής φυλής), κάπνισμα, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
 

Διάγνωση

 
 
 
 
 
 
Έγχρωμο υπερηχογράφημα Ttriplex άνω και κάτω κοιλίας
 
 
 
 
 
 
 
 
Αξονική τομογραφία – αγγειογραφία κοιλίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Θεραπεία

 
 
 
 
 
 
Κλασική ανοιχτή χειρουργική επέμβαση με τομή στην κοιλιά
 
 
 
 
 
 
 
 
Ενδοαγγειακή αποκατάσταση ανευρύσματος με μικρές τομές στις βουβωνικές περιοχές
 
 
 
 
 
 
Θεραπεία κοιλιακής αορτής
 
 
 
 
Περιφερική Αρτηριακή Νόσος
 
Καρωτιδική νόσος
 
Διαβητικό Πόδι